pasta2

Goda och nyttiga recept

Under kursens gång kommer vi gå igen allt från enkla och matiga vardagsrätter till mer avancerade festliga recept. Här kommer ett exempel på ett recept som passar perfekt att göra en söndagkväll, så har du middagsmat flera dagar under veckan. (Receptet är tidigare publicerat på barabroccoli.se).

Grönsaksgratäng med dinkelpasta

Ingredienser

3 dl dinkelpasta (alternativt av bovete eller sötpotatis)
1/2 zucchini
1 morot
2 stjälkar selleri
1/2 paprika
2 dl gröna ärtor
1 dl gröna sojabönor
1 gullök
lite persilja att strö på vid servering
1 dl cashewnötter
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1 buljongtärning (utan jästextrakt)
3 dl havremjölk (eller sojamjölk)
Salt, peppar, pizzakrydda, paprikapulver

Instruktioner

  1. Använder du frusna ärtor och bönor, ta ur dem ur frysen och lägg i en skål med ljummet vatten.
  2. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i pastan, koka enligt förpackningen tills den är klar.
  3. Hacka alla grönsaker i småbitar och fräs i en kastrull tills de mjuknar lite, ha i buljongtärningen här.
  4. Blanda samman ärtorna, grönsakerna och pastan i en stor ugnssäker form.
  5. Krydda med salt, peppar, pizzakrydda och paprikapulver.
  6. Gör såsen genom att mixa nötter och frön tillsammans med mjölken.
  7. Häll över såsen och bred ut med en sked.
  8. Grädda i ugnen på 225°C i ca 30-35 minuter.
Tips

 Vill man inte använda dinkel går det lika bra att använda någon glutenfri pastasort. Är du nötallergiker så ta bort nötterna och använd fröna istället, eller byt ut det mot att göra en vanlig vit sås.

Post a Comment

Your email is kept private. Required fields are marked *